Moravanské listy č. 1/2023

Jarní slunko zlatou nití vyšilo nám na lukách kvítí.  Přejeme srdečně, ať se o Velikonocích máte báječně.

Vážení občané,
máme tady jaro a s ním i nové Moravanské listy, které vychází před Velikonocemi. Chtěli bychom Vám popřát pohodové dny plné vůní a prohřáté sílícím sluncem. Užijte si nadcházející křesťanské svátky, buďte pozitivně naladěni a my se budeme těšit na setkání s Vámi při nějaké nejbližší příležitosti jak na kulturní či sportovní akci nebo následně na letošním druhém červnovém veřejném zasedání zastupitelstva.

Na úvod rekapitulace projektů, které jsme uváděli v předchozím vydání

  • Výběrové řízení na nové webové stránky – dokončeno, vybraný dodavatel již na projektu pracuje.
  • Výběrové řízení na projekt okružní křižovatky Nebovidy/Ostopovice – zatím stále v přípravě.
  • Výběrové řízení na umístění úsekového měření rychlosti na ulici Hlavní – blížíme se do finále.
  • Výběrové řízení na dohledový kamerový systém – zatím nezadáno.
  • Vypracování studie na nový multifunkční dům na návsi (na místě stávajícího komplexu budov) pro poštu, lékaře, volnočasové aktivity, seniory atd. – chystáme se vypsat výběrové řízení na zpracování projektu pro povolení stavby, seznámit se se studií můžete v tomto vydání.
  • Vypracování Projektu revitalizace “parku s bikrosovou dráhou” (alias hromady hlíny) v Jabloňovém sadu – odvislé na pravomocném verdiktu soudního řízení – v současné době byl vydán (zatím nepravomocný) rozsudek soudu, kterým bylo vyhověno žalobě na společnost Rembra, která je tímto povinna park dokončit dle projektu, naším cílem bude nyní dohodnout se se žalovanou stranou na mimosoudním vyrovnání s cílem hromadu hlíny odstranit tak, aby se dal pozemek smysluplně využít.
  • Výběrové řízení na provozovatele hospody na hřišti za samoobsluhou – vzhledem k situaci v oblasti stravovacích služeb uvažují zastupitelé o přehodnocení postupu a o zpracování studie na rekonstrukci komplexu budov na hřišti (hospoda, šatny, sociálky).
  • Úprava pozemku kolem trafostanice v Jabloňovém sadu – v současné době probíhá zpracování výsledků z ankety a zároveň jednáme s vlastníkem trafostanice o povolení na výsadbu a umístění zeleně.
  • Výstavba oplocenky a zalesnění mýtiny v lese vzniklé po samotěžbě suchých borovic.
  • Výběrové řízení na projekt chodníku a veřejného osvětlení na ulici Modřická – dokončeno, vybraný dodavatel již na projektu pracuje.

Tolik projekty, které byly zmíněny minule, dále se chystáme zadat výběrové řízení na zhotovitele sportovní haly – zde je však samotná realizace odvislá od dotačního titulu, který čekáme, že bude vypsán novým vedením Národní sportovní agentury, aby nám z větší části tuto nemalou investici pokryl.

Probíhají jednání o možné koupi objektu s pozemky na území obce za několik desítek milionů korun.

V lese probíhá samotěžba borovic, zájemci se stále mohou hlásit na email mistostarosta@moravanyubrna.cz, těží se akát, který je dle Lesních hospodářských osnov (LHO) stářím vhodný k těžbě. Nové LHO na 2023-2032 vyjdou letos, zařadili jsme do nich nově konvertované pozemky z orné půdy na les dle reality v terénu.

Do krajiny letos přibudou dvě lavičky s výhledem na Brno a pokud dostaneme dotaci, tak i nová naučná stezka, která propojí obec s bránou na Bobrstezku (Pohádkový potok).

Obec rovněž hledá varianty ekologičtějšího hospodaření s energiemi, zvažujeme umístění fotovoltaických panelů na některé z obecních budov.

Techničtí pracovníci budou rovněž provádět úklid komunikací po zimním období, aby očistili povrch od nečistot a někde i zbytkového napadaného listí. 

Jednáme s Dopravním podnikem města Brna a okolními obcemi o zpětném posílení spojů v ranní špičce a v nočních hodinách.

Další projekty či myšlenky na zlepšení života v naší obci jsou ve fázi diskuze, zvažování možných alternativ, prioritizace.

Aktuality

Čištění kanalizace

VÁŽENÍ OBČANÉ,

VE DNECH 2. – 3. 5. 2024 A 6. – 7. 5. 2024 OD 8-16 HODIN PROBĚHNE ČIŠTĚNÍ A MONITORING KANALIZACE NA UL. U POTOKA, NOVÁ, POD LESEM, U BŘÍZY A ČÁST UL. POLNÍ (DLE PŘÍLOHY).

publikováno26. 4. 2024